• Arthura Hector

MIJN ALTERNATIEF MEDICIJNKASTJE


Door de jaren heen heb ik een alternatief medicijnkastje ingericht, welke mij door vele onbalans heen heeft geholpen. Nu ook met het corona virus kun je jezelf helpen door je weerbaar te maken. Bij matige klachten kun je zo jezelf weer gezonder voelen om erger te voorkomen. Bij heftige klachten verwijs ik je altijd door naar de huisarts.

Stel zelf je eigen alternatief medicijn kastje samen, vanuit ervaring. Boeken zijn er genoeg, maar bij deze gaat het om wat er echt bij jouw systeem past.


Bij deze geef ik de mijne door en ja hoor je mag er ook paracetamol in neerleggen. Helemaal wat jij fijn vind en wat nodig kan zijn. Alleen gebruik deze reguliere producten wel verstandig. Zo heel af en toe, wanneer echt niks anders helpt. Ik ben geen dokter en geef mijn eigen ervaring door. Het is jouw verantwoordelijkheid en gezond verstand hoe je hiermee omgaat.


Mijn alternatief medicijnkastje daar zit standaard in:


TEA TREE OIL

LAVENDEL ( gedroogd of als essentiële olie)

ZUIVERINGSZOUT

LAURIER DROP (de pure harde blokjes)

HONING

CITROENEN (CITRUSVRUCHTEN)

GEMBER

KNOFLOOK/UI

SINTJANSKRUID bij depressie, afscheid en rouw

PASSIEFLORA geeft rust
Uitleg over deze natuurlijke middelen:TEA TREE OIL

Waar komt tea tree vandaan?

Tea tree olie is een natuurlijk product. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia. Voor de oorsprong gaan we even terug in de tijd. De plant werd namelijk vroeger door de Aboriginals gebruikt.


Als de oorspronkelijke inwoners van Australië last hadden van een beschadigde of geïrriteerde huid, wreven ze er met de bladeren van de Melaleuca Alternifolia over.

Tea tree essentiële olie is sterker, dus anders in gebruik. Verdun deze tea tree oil met (olijf)olie. Je kunt het ook eerst testen op je huid.


Waar gebruik je tea tree olie voor?

Tea tree heeft een bacteriedodende en antiseptische werking. Zie het als een natuurlijke desinfecteergel. Met tea tree desinfecteer je bijvoorbeeld een wondje op natuurlijke wijze.


TEA TREE ESSENTIELE OLIE VERDUNNEN

Je kunt deze verdunnen met (olijf)olie, omdat puur erg sterk kan zijn en niet iedereen hier tegen kan. (Pas ook op om dit op dieren aan te brengen, nooit onverdund en heel weinig. Een dier is veel kleiner en reageert anders dan een mens).

Bij twijfel eerst een specialist raadplegen.

Alles eerst uitproberen dus start voorzichtig en de ene tea tree is de andere niet. Ook hoe jij je voelt, ben je verzwakt of steek je gewoon goed in je vel. Hou daar rekening mee. Dit geld voor alle producten.


Gebruik: Een klein flesje met pipet (drogist/apotheek) eerst deels vullen met olie en dan wat druppels tea tree toevoegen. Begin rustig met een paar druppels en als het goed werkt kun je de dosis versterken. Om te kijken hoe je op tea tree reageert kunt je ook een druppeltje pure tea tree oil op je huid aanbrengen aan de binnenkant van je arm. Kijk hoe dit uitwerkt. Gebruik het niet als het brand, spoel het direct af. Daarom raad ik aan om het verdunnen, dat is zachter en het doet zijn werk toch wel. Alles wat ik hieronder omschrijf, is in verdunde vorm en uitwendig!


Uitwendig voor eczeem of andere onregelmatigheden van de huid op het lichaam, gezicht is zachter dus kijk hiermee uit, ook mag het niet in de ogen komen! Het is niet voor inwendig gebruik. Op de plekken regelmatig insmeren, na drie dagen resultaat, hou nog even vol en na 7 dagen is alles rustig.


Voor wondjes: open wond om te ontsmetten, eerst de wond goed spoelen met water daarna een druppeltje puur erop doen. Kan soms een pittig gevoel geven, dus je kunt ook kiezen voor een ander product welke minder heftig zijn. Tea tree ontsmet.

Op een gesloten wond kun je het weer verdund gebruiken, maar ook verdund. Tegen littekenvorming.


OREN

Wanneer je verkouden bent of voor preventief gebruik als je met mensen samen komt die verkouden zijn: Verdunde tea tree druppelen, in het ene oor en goed laten doorlopen (hoofd op zij houden of op je zij gaan liggen met papiertje/watje) en daarna in het andere oor hetzelfde doen. Geeft een frisse mentol-achtige geur. Werkt door in alle holtes van je hoofd. Opent en is Antibacterieel.


LET OP: Ook goed bij oorpijn, maar eerst de oren goed na laten kijken door huisarts, of het oor niet geperforeerd is. Soms mag er geen olie in het oor. Vraag dit eerst na.

Ook goed middel voordat je je oren laat uitspuiten. Dagen van te voren het oor druppel met verdunde tea tree. Ruikt fris, antiseptisch en de oorprop komt er makkelijker uit.


NEUS

Inhaleren van de pure tea tree oil:

LET OP GEVAARLIJK: Deze pure druppels nooit direct in de neus druppelen! (of op andere manier inwendig gebruiken, niet innemen via de mond).

WEL: Op een papiertje of doekje sprenkelen en onder je neus houden. Een aantal keren diep inhaleren, zodat het de longen bereikt. Geeft een verfrissend gevoel en dood de bacteriën.


Verdunde tea tree kun je ook op de borst en rug inwrijven, het geeft verlichting tijdens griep. De geur alleen al kan helpend zijn en opent de neus.


Buiten in het bos/natuur: Helpt insecten weg te houden of gebruiken op insecten/kwallenbeet. Druppel wat tea tree op je hoofd, benen en armen. Vraag vriendelijk of de insecten jou met rust willen laten. En als je toch gestoken bent, vraag dan vriendelijk waarom. Krijg inzicht in je eigen systeem en de werking van je emoties.LAVENDEL


In plaats van tea tree kun je ook lavendel gebruiken, als dit beter bij je past. Lavendel is zachter van geur en van uitwerking. Geeft rust en ontspant. Wordt ook beter door dieren ontvangen.


Lavendel als etherische olie kun je verdunnen met (jojoba)olie, zoals boven beschreven. Op de huid aanbrengen om tot rust te komen, kan achter de oren of op andere delen van het lichaam geplaatst worden. (Niet inwendig). Test even of de essentiële olie puur gebruikt kan worden op de huid en of je hier tegen kan.


Het gebruik van lavendelolie

Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress balanceren, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.


De lavendelolie kunnen de kwaaltjes verhelpen door middel van de olie te verdampen via een geurbrander. Ook kunt u een aantal druppels lavendelolie op een zakdoekje sprenkelen en deze in de buurt leggen. Wanneer u last heeft van spierpijn, reuma of rugpijn kunt u ervoor kiezen om een aantal druppels lavendelolie in een warm bad te doen. Voor menstruele pijnen kunnen er een paar druppels van de olie op de onderbuik aangebracht worden. Breng dit aan met ronddraaiende bewegingen. Let hierbij wel op of de etherische olie direct op de huid mag komen, dit staat vaak op de label vermeld.


1. De muggenwerende werking van lavendelolie

2. De haargroei stimulerende werking van lavendelolie

3. Antiseptische eigenschappen: houd in dat de olie eigenschappen heeft die bacteriën en schimmels kunnen doden.

4. Lavendelolie kan ademhalingsproblemen zoals griep, verkoudheid, hoesten, astma en keelpijn verlichten. Daarnaast kun je wat op je nek en rug wrijven of inhaleren met een stoomverdamper.


GEDROOGDE LAVENDEL

Gedroogde lavendel kun je gebruiken om zelf lavendelolie te maken. Neem een flesje jojobaolie of andere olie en breng de gedroogde of verse lavendel in de fles, laat deze inweken voor een aantal weken. Heerlijk om je huid ermee in te smeren, geurt aangenaam. Geeft ontspanning en rust.


Gedroogde bosjes lavendel verwerken in geurkussentjes en deze in je kledingkast hangen. Of op je toilet. Of als losse bosjes aan de muur. Ook wanneer je verse lavendel fijnwrijft tussen je vingers en op de huid aanbrengt geeft dit rust. Ruik er alleen maar aan en het gaat in werking.
ZUIVERINGSZOUT


Voor vele doeleinde geschikt, kijk dit zelf eve na er is veel over geschreven. Het is heel goedkoop en in de supermarkt te verkrijgen als baking soda. Ook om mee te bakken.


Tegen keelpijn, om mee te gorgelen. Ontsmet en gaat bacteriën tegen. Je kunt er ook je tanden mee poetsen meng het dan met kokosolie.


Waar ik het voor gebruik: In bad om jezelf te reinigen van allerlei negatieve invloeden. Zuiveringszout reinigt ook je was: een schepje bij je wasmiddel of shampoo. Je kunt het ook puur in water oplossen en zo gebruiken als schoonmaakmiddel of om je haar en huid te wassen.


VLOOIEN

 • Maar ook om katten (honden)vlooien of andere insecten te bestrijden. In de lente/zomer één keer per week toepassen en later indien nodig:

 • Alles goed reinigen (stofzuigen en moppen met azijn) en daarna op de vloer (kleed) of onder de bank dun uitstrooien.

 • Pas wel op dat je huisdier hier niets van binnenkrijgt, want dat geeft maagpijn/diarree.

 • Veeg het zout uit met een zachte bezem, laat het intrekken. (Hou je huisdier even weg uit deze ruimte).

 • Dan na een uur ofzo alles wegnemen, maar vooral op de looproutes waar je dier komt. Je kunt er ook de mand van het dier mee inzouten, maar dan apart een paar dagen wegzetten. Eventueel in plastic zak. (Doe je dit de eerste keer, was dan ook het kussen van de mand eerst uit). Pas wanneer het zout er helemaal uit is geklopt, mag het dier er weer in liggen.

 • Dieren likken zichzelf en komt aan hun pootjes zo komt het dan bij hun binnen en dat is teveel, daar worden ze ziek van.

 • Ik ben er geen voorstander van om zuiveringszout op de vacht te strooien. Dat blijft te lang zitten.. Niet doen! Een dier is geen mens. Overdosering komt te vaak voor.


Het reinigt ook de energie in je huis!

Het lijkt veel moeite, maar vlooiensprays zijn ook best complex in gebruik en vaak helpen ze niet. Zijn giftig voor mens en dier, dus wen aan deze "zout" methode. Uiteindelijk wil je niet anders meer. In hoeken en naden mag het zout gewoon blijven liggen, vooral onder banken enz. waar je niet goed bij kunt en onder het vloerkleed. Je kunt zelfs een beetje onder je molton op het matras dun uitstrooien. Houd alles lekker fris. Ontsmet op een zachte manier.


Je kunt ook zuiveringszout in een emmer warm water doen en zo je vloer moppen, gooi er ook een scheutje natuurazijn in, vinden de vlootjes ook niet fijn. Alleen geeft dit een witte waas, dus op een donkere vloer niet zo handig. Hou altijd rekening met de huisdiertjes.


CAKE BAKKEN

Zuiveringszout kan ook gebruikt worden om je cake te doen rijzen in de oven. In plaats van bakpoeder welke meestal chemisch van samenstelling zijn.LAURIERDROP


De echte laurierdrop en deze bevatten een gedroogd extract uit de zoethoutwortel. Zachtjes in de mond laten smelten, weldaad voor de keel.


Vroeger als kind gingen wij: "schuimpje trekken". Wij deden dan deze drop in een flesje met warm water en schudden net zolang totdat de drop opgelost was en dronken deze drank op. Door het schudden ontstond veel schuim.. vandaar de naam.

Hoe gezond en simpel was dit niet?


Je kunt ook zoethoutwortel kopen, gezond snoep voor kinderen. Zeker in deze tijd van virussen. Waar is het gebleven? Die simpele dingen.


Zoethout is de wortelstok van Glycyrrhiza glabra plant. De plant bevat een zoetstof die zo'n 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. Er moet flink opgekauwd en gezogen worden om de zoetstof te proeven.


Zoethoutwortel is een adaptogeen kruid. Zo is het onder andere goed voor het herstel van de slijmvliezen van het maagdarmkanaal en daarmee bijvoorbeeld dus ook goed voor het genezen van een lekkende darm. Tevens voor bijnieruitputting is zoethoutwortel een goed ondersteunend middel. In zoethout worden meer dan 100 bestanddelen aangetroffen, dit maakt het een complex kruid. (Pas alleen op met zoethout als je een hoge bloeddruk hebt).

 • maagzuurklachten

 • darmproblemen

 • bijnieruitputting

 • zere keel

 • ondersteuning immuunsysteem

 • PMS klachten en overgangsklachten

 • pijnbestrijding


Dus in tijden van griep en corona.. Goede keus naast tea tree, lavendel, citrusvruchten, honing om jezelf te genezen of om erger te voorkomen. Volg je voel gewoon wat je nodig hebt en lekker vind. Kies zelf, waar voel je je vandaag goed bij en wissel af.
HONING

Het beste middel voor de keel is honing en vooral koud in citrussappen/yoghurt/op vers fruit. Genieten dus.


Koud behoudt honing al zijn kracht. Zeer gezond voor het lichaam om op peil te houden en te voorzien van bepaalde stoffen.


Ook warm in de thee kan het de zere keel verzachten, goede vervanger voor suiker. En het is vooral lekker.


Maar ook in warme melk met kaneel, daar slaap je lekker van. Het geeft je rust zo laat in de avond.


De voordelen van honing


Naast het feit dat honing goede stoffen als sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren bevat, biedt het ook de volgende gezondheidsvoordelen:


 1. Vermindert roos en een jeukende hoofdhuid

 2. Werkt als hoestmiddel en verlicht keelinfecties (waardoor je ook nog eens beter slaapt)

 3. Werkt als energieboost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten)

 4. Kalmeert de zenuwen

 5. Helpt bij ontstekingen in maag en darmen

 6. Vermindert diarree

 7. Voorkomt de groei van bacteriën en schimmels

 8. Werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop

 9. Werkt als hartversterker, doordat de doorstroming van de hartspieren verbetert

 10. Verbetert de weerstand, waardoor het een versterkend middel is voor zwangere en zogende vrouwen, kinderen, ouderen en zieken

 11. Verlicht hooikoorts en seizoensgebonden allergieën (gebruik lokale, ruwe honing)

 12. Kan gebruikt worden als cosmetisch product in de vorm van een gezichtsmasker, haarspoeling en als vochtinbrenger voor de huid.


Meer lezen over honing?CITROENEN EN CITRUSVRUCHTEN


GROG

Van citroenen maak ik een grog met honing en rietsuiker. Je kunt ook enkel citroensap, sinasappelsap of andere citrussappen met een schep honing erdoorheen drinken. Je kunt het als puur sap of als een grog drinken. Als grog: dan kook je water en doe deze in een vuurvaste kan. Was de citroen, snij deze in schijfjes en voeg een aantal schijfjes citroen toe in de kan. Veel honing erbij doen of gedeeltelijk honing en rietsuiker. Klaar.

Deze zoetzure vitaminedrank helpt heel goed wanneer je erg ziek bent en snottert. Je krijgt zo een natuurlijke stoot vitamine C binnen. Drink er veel van en zo kom je griep te boven.


Je kunt deze ook nog aanvullen met wat gember.


SNELLE METHODE

Citroen om de dag mee te beginnen

Een vers uitgeperste halve citroen in een glas lauwwarm water op de nuchtere maag. Het geeft je een vitamine C boost en zet je darmen weer aan het werk, zodat je een regelmatige stoelgang hebt. Daarbij helpt het ook om opkomende griep of verkoudheid te lijf te gaan.


Ook kun je citroen gebruiken als deodorant, of als schoonmaakmiddel. Het maakt de huid zacht.
GEMBER


GEMBER WELDOENER VOOR HET LICHAAM

Ik gebruik gember in mijn Indische gerechten en als thee wanneer ik ziek ben of verzwakt ben. Zowel in poedervorm als vers. Te hard werken, geen tijd voor jezelf?

Maak een moment van rust en drink gemberthee. Stukjes gemberwortel in heet water laten intrekken, hoe sterk hangt af van wat je lekker vind. Want hoe sterker, hoe pittiger. Je kunt verse gember ook in plakjes invriezen.


 • Gember voorkomt misselijkheid en braken;

 • Gember verzacht hoofdpijn en migraine;

 • Gember bevordert de bloedcirculatie;

 • Gember is goed voor de spijsvertering en de lever;

 • Gember is goed voor spieren en gewrichten;

 • Gember is goed tegen impotentie of gebrek aan libido;

 • Gember helpt het lichaam ontgiften.

 • Gember bevordert de stoelgang;

 • Gember zorgt voor een snelle verbranding van calorieën;

 • Gember bevat extreme eiwit verterende enzymen;

 • Gember heeft een bloeddrukverlagende werking;

 • Gember voorkomt opgeblazen gevoel en winderigheid;


Daarnaast heeft gember ook nog een verdovende werking, en helpt tegen griep, verkoudheid, stress en werkt slijmoplossend. Bevat Gember een zeer krachtige stof met de naam Gingerol, die je lichaam beschermt tegen dikke darm kanker. Een zeer sterke ontstekingsremmer en antioxidant.KNOFLOOK EN UIEN

Ik eet veel knoflook en uien wanneer ik zelf kook, ik vind het erg lekker en wat blijkt. Het is supergezond:


Knoflook en uien vergroten de weerstand tegen infecties en schimmels en verlagen de bloeddruk. Dit komt doordat ze de stof alliine bevatten die in het lichaam wordt omgezet in allicine. Deze stof heeft een positieve werking in het menselijk lichaam.


 • . Knoflook bevat veel zwavelhoudende componenten die biologisch actief zijn. Zowel de ui als de knoflook zijn sterk bacteriedodend (inwendig).

 • De voortdurende desinfecterende werking en daardoor opruimende werking houdt de mens gezond.

 • Bij uitwendig gebruik heeft knoflook een antiseptische (desinfecterende) werking en verhoogt de weerstand tegen infecties en schimmels.

 • Knoflook trekt bloed naar de slijmvliezen, zodat het bloed daar zijn genezende werking kan laten gelden.

 • Knoflook verjongt.

 • Aderverkalking, een hoge bloeddruk, vermoeidheid, koude handen en voeten en vergeetachtigheid kun je voorkomen met knoflook. Op het gebied van hart- en bloedvaten is het effect van regelmatig gebruik van knofllook: bloeddrukverlagend, bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels, milde cholesterolverlaging, anti-atherosclerotisch (helpt aderverkalking voorkomen), beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort

 • Knoflook heeft een gunstige invloed op de bloedvaten en indirect ook op het hartritme en de bloeddruk.

 • Volgens Indiase onderzoekers vermindert de consumptie van knoflookextracten de toxische effecten van arseen in het lichaam en zorgt dat dat arseen versneld via de urine wordt afgevoerd.

 • Knoflook en broccoli beschermen tegen maagkwalen en wellicht tegen maagkanker. Knoflook en broccoli bevatten veel sulfarofaan, een stof die een antibiotische werking kent tegen helicobacter pylori. Deze bacterie wordt in verband gebracht met schade aan de maag en kankers aan de ingewanden.EVEN-NIKS-NU-MOMENTEN


RUST IS BELANGRIJK.

Jullie hebben een blik mogen werpen in mijn alternatief medicijnkastje. Ik gebruik het verantwoord en met een gezond verstand. Niet teveel van het goede en niet te weinig.


Dit alternatief medicijnkastje is natuurlijk aan te vullen met nog een uitgebreidere lijst van gezonde voeding, lekker variëren en mixen van smaken en het volgen van je gevoel. Elke dag weer anders. Eten is creatief en vormt zo jouw medicijn. Dit is vooral niet saai en als je je verveeld ga dan koken. Steek daar weer eens tijd in. Ruim je keuken op en maak plaats.. Deze lente dient zich daar uitermate geschikt voor. Vooral nu met het corona virus.. We zijn zover afgedreven van natuurlijk zelfgemaakte gerechten. Verdiep je in het eten: wat je eet en wat je kunt gaan eten. Ontdek nieuwe smaken en kruiden.


Je kunt er niet altijd mee bezig zijn en dat is maar goed ook. Het alternatief medicijnkastje trek ik vooral open wanneer ik het nodig heb. Het is via rustige stapjes in mijn leven gekomen. Ik hou ook van vlees, maar wel op een andere manier dan vroeger.


VERSE KIPPENSOEP TIJDENS GRIEP

Zo is verse kippensoep van (biologische) dijenpoten heel gezond wanneer je verzwakt bent (griep), de huid van de kip bevat een natuurlijk antibiotica. Deze maak ik nog steeds.. en alles wordt meegenomen, ook het velletje. Ik kook de kippendijen in een pan en doe deze groente en kruiden erbij:

"knoflook, ui, prei, selderij en bleekselderij". Ik laat dit alles met een bouillonblokje/maggieplantje ruim een uur koken. Totdat het vlees eraf valt. Dan pluk ik het vlees en doe deze terug erin, als laatste de vermicelli, maar ik gebruik gewoon gebroken spaghetti. Dit alles vormt de basis voor een gezonde bouillon, het geeft kracht en is voedzaam, ook lichtverteerbaar. En lekker! Je knapt er zo van op. Het verhoogt de weerstand.


Er is Hollandse kippensoep zoals ik hierboven heb verteld, maar ook Indische kippensoep: SOTO. Daarin doe je dan de Indische kruiden: gember, laos, sereh, kunir, selderij, ui, knoflook taugé. Je eet dit in combinatie met rijst en gebakken uitjes en ommeletreepjes.


Soms hebben we vlees nodig. Alleen het vlees van nu is niet zoals vroeger. Het is te snel gegroeid, daar mag nog heel veel in recht gezet worden, vooral voor de dieren. Ook zij verdienen een fijn leven. Elke keer weer doen we een stapje, in wat we kunnen.. dat is voor iedereen anders. Ik heb daarom geen oordeel, want de boog kan niet altijd gespannen zijn. We mogen het wereldprobleem soms ook weer even loslaten en genieten.


Geniet vooral en doe het rustig aan.. niks moet.


De even-niks-nu-momenten horen daar ook bij!Warme groet Arthura

159 views

Recent Posts

See All

 ARCHIEF

 Website created by © Arthura Hector

 All rights reserved ©ART-hura | www.ashtar-rose.com | afbeeldingen (digital) art mogen niet gedeeld of gekopieerd worden | Copyrights Arthura Hector | Breda